Mi az NN Biztosító (ING Biztosító) hozamszámolójának a szerepe?

Az ING biztosító honlapján a hozamszámoló alkalmazásával az NN Biztosító (ING) összes termékére vonatkozó hozaminformáció megtalálható.

 

2012 július végéig valódi és megbízható információ volt elérhető. (Hozam valódi 2012. 7. 20) Az adatok lekérdezése az NN Biztosító (ING) honlapjáról pár kattinás után valamennyi termékcsaládjára és bármely időszakra rendelkezésre állt. Maga az információ értelmezéséhez nem volt és nem is kellett magyarázat, hiszen a táblázat egyértelműen megadta a lekérdezett termékek valós hozamait. Minden eszközalaphoz nem csak az elért hozamot adta meg, hanem az alap indulási dátumát, valamint az alap indulásától eltelt időszakot is. A feltűntetett információ alapján még egy laikus személy részére is könnyen kiszámítható volt az éves átlaghozam. A táblázat felső részén kis reklámmal megnyugtatta a látogatót - ügyfelét befektetésével kapcsolatosan.

 

A 2012. július végéig elérhető hozamszámoló által megadott információ az elmúlt 6 hónapban drasztikusan megváltozott.

 

2012. augusztus végén már egy “új változata” váltotta fel az addig jól működő – megbízható hozamszámolót. (Hozam 2012. 7. 27) Az adatok lekérdezése innentől kezdve már korlátozva volt oly módon, hogy a 2011. 04. 09. dátum előtti hozaminformáció már nem volt elérhető. Mint az előző (valódi) táblázatból látható, a táblázatban feltűntetett eszközalapok indulási időpontjai változóak, egyes eszközalapok 2004-ben indultak, így azok valós évekre visszamenő hozama már nem volt egyértelműen feltűntetve. A táblázat felső részéről a “megnyugtató” kis reklámot az NN Biztosító (ING) eltűntette.

 

2013. februárjában megint egy új formátumú hozamszámoló került alkalmazásra. (Hozam 2013. 02. 03), Az NN Biztosító (ING) Zrt. eltűntette az eszközalapok befektetési időszakainak a feltűntetését. Hogy a felhasználó valójában “megértse” a táblázatban feltüntetett információkat, a táblázat alján a következő értelmezési magyarázattal szolgál.

 

“Több eszközalap együttes kiválasztása esetén a kalkulátor minden esetben a legkésőbbi időpontban indult eszközalap indulási időpontját tekinti nullpontnak, és minden alap teljesítrnényét ezen időponttól mutatja.”

 

“A később indult alapokat kivéve az összehasonlításból, a számoló automatikusan régebbre tekint vissza, egészen az adott szelekcióban összevetett legfiatalabb alap kezdési időpontjáig. Egyenként, önállóan lekérdezve azonban minden egyes alapunk teljesítrnénye az indulástól kezdődően megtekinthető.”

 

“A fenti táblázatban találja a kiválasztott időszakra vonatkozó hozamokat. A hozamok egy évnél rövidebb időszak megjelölése esetén nem évesített hozamot, egy évnél hosszabb időszak esetén évesített hozamot jelölnek. Ha a kiválasztott időszak kezdete megelőzi az alap indulásának időpontját, akkor a táblázatban feltűntetett hozam az alap indulás óta elért hozamát jelöli”

 

A felelősség a megadott adatok egyértelmű értelmezésére az NN Biztosító (ING) kötelessége arra vonatkozóan, hogyan értelmezze egy „általános fogyasztó” az ING Biztosító Zrt. által nyilvánosságra hozott hozaminformációkat.

 

Hozam valódi 2012. 7. 20

Hozam hamisított. 2012. 7. 27

Hozam 2013. 03. 31

 

A hozamszámolóval kapcsolatos probléma az NN Biztosító (ING) Zrt tudomására lett hozva a 2012, augusztus 30-án megtartott személyes megbeszélésen. Alkalmam volt többek között a hozamszámolóval kapcsolatos problémát is előadni. A változtatást mint “fejlesztést” a grafikus megjelenítéssel kapcsolatban próbálták igazolni.

 

Végezetül az NN Biztosító (ING) vezető jogtanácsosa 2012. November 14-én írt magyarázó levelében minden vádat visszautasított és tagadott. (LEVÉL_ING_11-14-12)

 

Mint köztudott, az NN Biztosító (ING) Zrt. minden dokumentumában kiemelten felhívja a figyelmet arra vonatkozóan, hogy minden döntés, ami a befektetéssel kapcsolatos a befektető saját kockázatvállalási hajlandóságának megfelelően történik, és az a befektető saját döntése, melyért az NN Biztosító (ING) felelősséget nem vállal. A probléma viszont abban rejlik, hogy maga az NN Biztosító (ING) Zrt. tudatosan ad könnyen félreértelmezhető hozaminformációkat, melynek alapján egy esetlegesen megalapozatlan döntés felelősségét az NN Biztosító (ING) a döntéshozóra hárítja át.

 

A fogyasztók megtévesztése egyértelműen az NN Biztosító (ING) jogtalan gazdasági előnyét szolgálja, melyért úgy az NN Biztosító (ING) Zrt, valamint az összes termékeit képviselő ügynökei, viszonteladói a felelőssek. Az NN Biztosító (ING) termékeit több viszonteladó is forgalmazza.

 

Kérdéses az, hogy a viszonteladók tisztában vannak-e az NN Biztosító (ING) félrevezető tevékenységeivel? Egyáltalán hogyan tudják forgalmazni egy olyan vállalat termékét, aki valamennyi ügyfelével (beleértve a sajátjukét is) a szerződés valamennyi pontjára vonatkozóan egyoldalúan szerződést módosított kizárólagosan az NN Biztosító (ING) javára?

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

JOGI NYILATKOZAT:

 

A honlap teljes tartalmáért valamint az információk igazolásáért teljes jogi felelősséget vállalok.  Hitelesítve kijelentem, hogy a honlapomon említett és hivatkozott ÖSSZES INFORMÁCIÓ KIVÉTEL NÉLKÜL vagy az NN Biztosító (ING) által publikusan kiadott forrásból, vagy más, publikusan elérhető forrásokból erednek.

 

Az összes hivatkozást és igazolásokat bármikor, bárkivel, bárhol (beleértve a hatóság valamennyi szervezetét is) megosztom.

 

Engedélyezem, kérem és hozzájárulok ahhoz, hogy a honlap teljes vagy részleges tartalmát bárki, bárhol, bármilyen médián minden kérés és engedélyezés nélkül korlátlanul felhasználhatja és a legszélesebb kőrben terjessze és hozza nyilvánosságra. 

 

Placz József

(30)415-4919

E-mail: placz@t-email.hu

 

Videó – Az NN Biztosító (ING) hallgat és mindent tagad! – Megvan rá az oka! (Második rész) (LETILTVA)

 

http://biztositobank.hu/

 

Kapcsolódó anyagok:

 AZ OLDAL ÁLLANDÓAN FELTÖLTÉS ALATT ÁLL!